Wat is voetreflexmassage en hoe werkt het ?

Een voetreflexmassage is een natuurlijke geneeswijze die gebaseerd is op de gedachte dat lichaam en geest een eenheid zijn, wanneer deze uit balans of verstoord zijn kan voetreflextherapie deze weer in evenwicht brengen.

Voetreflexmassage is een methode tot het stimuleren van de reflexen in de voeten om in corresponderende delen van het lichaam reacties op te wekken. Deze reacties kunnen het best worden omschreven als ontspanning of terugkeer van de evenwichtstoestand. Het zelfgenezende vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Het is belangrijk om met behulp van specifieke hand- en vingertechnieken een reactie (ontspanning, deblokkering) te verkrijgen in de overeenkomende lichaamsdelen.

Ontspanning is de eerste stap naar een evenwichtstoestand of homeostase. In deze evenwichtstoestand zullen de organen van het lichaam, in feite een verzameling van cellen, kunnen terugkeren naar een normale toestand en normaal functioneren. Voetreflexmassage kan bij iedereen toegepast worden. Ook gezonde mensen zullen ervaren dat een voetreflexmassage een zeer weldadige en ontspannende uitwerking heeft.

Hoe werkt voetreflexmassage?

Ziekte en pijn zijn een weerstand tegen het leven, die zich op een natuurlijke manier ontwikkelen. Voetreflexmassage brengt levensprocessen die zich hebben vastgezet weer in beweging. Als een orgaan of lichaamsdeel niet helemaal goed werkt, weerspiegelt zich dat in de voeten. Dit zijn de energiereflecterende punten. De plek in de voet die overeenkomt met een niet goed functionerend orgaan wordt pijnlijk.

De pijnlijke plek in de voet ontstaat in eerste instantie doordat de doorstroming van energie blokkeert. Er gaat minder bloed en lymfevocht stromen. Afvalstoffen kunnen moeilijker afgevoerd en voedingsstoffen moeilijker aangevoerd worden. Door vermeerdering van afvalstoffen krijg je een slechtere doorstroming, langzaam slibt alles dicht.

Niet alleen afvalstoffen worden afgevoerd ook de emoties en geestelijke spanningen worden verwerkt en losgelaten. Daardoor komt er meer ruimte. Het bloed dat meer gaat stromen geeft het lichaam nieuwe kracht en warmte. Men krijgt inzicht in en wordt zich bewust van zijn eigen leven en zijn plaats in het geheel.

De volgende klachten/problemen kunnen onder andere behandeld worden met voetreflexmassage

 • Hoofdpijnklachten (zoals migraine of stressgerelateerde hoofdpijn)
 • Spijsverteringsklachten
 • Hormoonhuishouding
 • Ademhalingsstelstel
 • Vermoeidheid
 • Stress en spanningen
 • en nog veel meer klachten.

Voorbeelden van massage's

Zonnevlechtmassage:

De zonnevlecht of Plexus Solaris is een netwerk van zenuwen van waaruit takken naar alle delen van de buikholte lopen. De zonnevlecht ligt voor het middenrif en achter de maag en het is de plek waar we vlinders voelen als we zenuwachtig of verliefd zijn. De zonnevlecht bepaalt het spannen of ontspannen van spieren en organen in de buik. Het spijsverteringssysteem is een graadmeter voor de werking van de zonnevlecht.

Stoornissen als diabetes, hypoglykemie of maagzweren houden direct verband met de zonnevlecht. De plexus Solaris is bijzonder gevoelig voor stress, spanning, angst, woede en nervositeit.

Chakramassage:
Chakra’s vonden hun oorsprong in de oude yogasystemen van India. Het woord komt uit het Sanskriet en wordt vertaald met ‘wiel’of ‘schijf’. Je kunt chakra’s beschouwen als bollen van energie die vanuit het centrale zenuwstelsel naar alle kanten uitstralen.

De 7 belangrijkste chakra’s liggen verticaal gerangschikt langs de wervelkolomlijn, vanaf de stuit tot de bovenkant van het hoofd. Het behandelen van de chakra’s via de voet zal een harmoniserende werking hebben op de chakra’s, Door te voelen waar energie teveel of tekort is en dat middels de massage meer in balans te brengen, kan een beter gevoel van doorstroming bewerkstelligd worden. Zo is het mogelijk meer vitaliteit en/of rust te brengen.

Polariteitsmassage:
De polariteitsmassage heeft als doel de energie, de levenskracht die tussen polen en dus door ons lichaam stroomt, in evenwicht te brengen. Een blokkade verhindert dat ons lichaam niet optimaal functioneert. Blokkades kunnen voortkomen uit o.a.: emoties, littekens, psychische en/of lichamelijke trauma.
Door een blokkade komt er ergens teveel en ergens te weinig energie te zitten. Het gevolg is dat je uit balans bent en klachten krijgt. Door de polariteitsmassage wordt de energiestroom tussen de polen weer op gang gebracht waardoor klachten kunnen verdwijnen. Deze massage is toepasbaar bij diverse onbalans problematiek in het lichaam: klachten alleen links of rechts, klachten alleen onder of boven, problemen met linker of rechterhersenhelft, verstoorde slaapritme enz.

Auramassage:
De aura is een energieveld om elk levend wezen heen. Het laat de persoonlijke uitstraling zien en geeft ons de mogelijkheid om met de omgeving te communiceren. Het energieveld is verdeeld in 7 lagen van bewustzijn. Dit is nodig om de aandacht op een bepaald gebied van bewustzijn te concentreren. Bovendien kan het helpen om gedetailleerd waar te nemen, zodat blokkades en kwaliteiten die zich in de aura bevinden hanteerbaar worden.

Auralagen: – Fysieke/etherische laag: element Aarde.
– Emotionele laag: element Water
– Mentale laag: element Vuur
– Spirituele laag: element Lucht/Wind

Metamorfosemassage:
Metamorfosemassage is een eenvoudige techniek voor zelfgenezing en creatieve groei. Het bewerkstelligt verandering, metamorfose van binnenuit. De mooiste metamorfose is te vinden in de natuur: de rups die verandert in een vlinder. Ook wij maken periodes in ons leven mee waarin we ons terugtrekken, ons bezinnen. Bijvoorbeeld bij: geboorte, naar school gaan, puberteit, zelfstandig gaan wonen, maken van keuzes in ons leven, trouwen/samenwonen, echtscheiding, sterven en rouwverwerking.

Deze massage laat oude blokkades die de vrije stroom van de levensenergie hinderen, verdwijnen. Er ontstaat zo een grotere , innerlijke , vrijheid, waardoor je levensenergie weer optimaal kan stromen. Het zal jouw zelfgenezing en creatieve groei op gang brengen. De massage wordt gedaan op de voeten, handen en hoofd. De massage is heel zacht, rustig en ontspannend. De uitwerking kan heel diep zijn.

VOETREFLEXMASSAGE IS ECHTER GEEN VERVANGING VAN EEN REGULIERE BEHANDELING.

Contra-indicaties

 • Griep of koorts.
 • Botbreuken/kneuzingen
 • Wonden
 • Trombose been

 

Mogelijk reacties tijdens en na een voetreflexmassage

 • Botbreuken/kneuzingen
 • Wonden
 • Trombose been

Reacties tijdens en na een voetreflexmassage.

Afhankelijk van de te behandelen cliënt kunnen in sommige gevallen de volgende reacties optreden:
Tijdens de behandeling:

 • Transpiratie
 • Prikkelingen
 • Slaperigheid
 • Opkomen van emoties.

Vlak na de behandeling:

 • Loomheid
 • Energiek gevoel
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn

Langere termijn:

 • Meer afscheiding(ontlasting, transpiratie)
 • Donkere urine(i.v.m. losgekomen afvalstoffen welke het lichaam verlaten via de urine)
 • Klachten worden soms erger om daarna af te zwakken of zelfs te verdwijnen voor korte of langere tijd)

Ontstaat een reactie of reacties na uw gegeven behandeling?
Dat is een goed teken!
Het lichaamseigen herstel is in gang gezet.

Er kan ook geen directe reactie zijn, elk mens reageert anders, ook elk moment is anders.
Ik raad u aan om goed water te drinken na een voetreflexmassage behandeling.
Dit kan eventuele hoofdpijn voorkomen of verminderen.
Er zijn afvalstoffen vrijgekomen , welke door het lichaam afgevoerd moeten worden.

Zwangerschapsreflexologie

Voetreflexologie toepassen tijdens de zwangerschap doet je op allerlei manieren goed. Niet alleen helpt het onder andere de rollercoaster aan hormonen die door je lijf gieren in bedwang te houden. Ook kan het lichamelijke zwangerschapsongemakken verlichten of zelfs laten verdwijnen.

Voetreflexologie en zwangerschap
Zwanger zijn is fijn. Het is een periode waar je zo veel mogelijk van wilt genieten. En… soms is dat best lastig. Want, niet alleen onderga je lichamelijk en geestelijk allerlei veranderingen, maar ook daarbuiten zijn er allerlei zaken die de nodige aandacht vergen. Mogelijk blijf je werken? Moet je ondertussen de babykamer inrichten? Alvast de opvang regelen voor na de geboorte? Enzovoort. Dat kan de nodige spanningen met zich meebrengen.

Voetreflexologie kan je dan helpen te ontspannen, rust te creëren en in balans te blijven, waardoor jij en je ongeboren kindje zich lekker voelen.

Lichamelijke ongemakken
Als je zwanger bent kun je last krijgen van diverse lichamelijke ongemakken. Variërend van maagzuur, misselijkheid, vocht vasthouden en bandenpijn tot obstipatie, hoge bloeddruk, beenkrampen, rugklachten en slecht slapen. Dat kan een behoorlijke stempel op je zwangerschap drukken. Door voetreflexologie toe te passen kun je de klachten verlichten of zelfs helemaal wegnemen. Omdat het, zoals hierboven beschreven, de blokkades in je lichaam kan opheffen door de doorbloeding te stimuleren waardoor het zelfherstellend vermogen van je lichaam wordt aangezwengeld.

Emotionele ondersteuning
Ben je zwanger? Dan kunnen de hormonen je behoorlijk parten spelen. Dat kan de nodige verwarring en spanning geven. Want, zonder dat je het wilt vraag je je mogelijk af of het kindje gezond is? Hoe de bevalling zal verlopen? Ben ik straks een goede moeder? Ik moet nog tig dingen regelen voor het kindje komt?

Zwangerschapsreflexologie kan je helpen te
ontspannen: meer rust in je hoofd en lijf te krijgen zodat je eenvoudigweg prettiger in je vel zit.
Voetreflexbehandeling voor én na de zwangerschap

Voetreflex biedt overigens niet alleen als je zwanger bent uitkomst. Zo wordt het eveneens gebruikt als je kindje bijvoorbeeld in een stuit ligt of om een bevalling op te wekken (wanneer dit verantwoord is, bijv als de uitgerekende datum verstreken is). Want, bepaalde drukpunten onder je voet corresponderen met je baarmoeder. Door deze te stimuleren kan de baarmoeder worden geprikkeld. Vervolgens kan een voetreflexbehandeling ook na de zwangerschap worden toegepast. Denk aan het herstellen van de hormonale balans, maar ook om bijvoorbeeld te helpen bij het op gang brengen van de borstvoeding.

Kortom, voetreflexologie tijdens de zwangerschap is een fijne en veilige manier om te ontspannen. Maar, ook draagt het bij aan je lichamelijke en emotionele balans waardoor je volop kunt genieten van het zwanger zijn en aanstaande moederschap.

Verder zijn er nog vele andere voetreflexmassages . Wil je meer informatie, bel dan gerust of maak een afspraak.